top of page
  • Obrázek autoraFrantišek

Údržba textilního moto oblečení a něco málo o materiálech


A teď už jen brod...

Když tvoje "moto hadry" smrdí, jak bolavá noha, všude prach, mušky a neustále odpadávající kousky bláta, že by si z toho pohnojil zahrádku... i tak to oblečení dokáže vypadat po sezóně.

Já osobně oblečení věnuji minimálně 2x do roka péči, a to hlavně na konci sezony, což je u mě někdy prosinec nebo leden. A pak zhruba někdy v létě. Jezdím i do terénu a prostě to bláto, prach a špína se na oblečení dostávají. Ano, vypadá to hezky, o tom žádná, skoro jak nějaký "dakarový nebo offroadový" závodník. Ale i ty mají tým, který se jim o tyto věci stará. Zkrátka, aby všechny materiály fungovaly a plnily správně svou funkci, je třeba se jim trošku pověnovat. Stačí si na to vyhradit několik hodin a člověk je pak spokojen, když vidí ten kýžený výsledek.

Pokusím se v několika bodech, rozepsat mou údržbu moto oblečení a třebas to někomu pomůže. Je to souhrn informací, co jsem získal praxí, od kamarádů nebo bylo někde zaznamenáno. Samozřejmě doplním nějaké zajímavosti o materiálech a nějaké tipy.

Takže jdeme ne to:

  1. Vizuálně zkontrolujeme celý komplet (bunda + kalhoty) a z povrchu odstraníme hrubé nečistoty. K tomu nám postačí vlažná voda, kartáč/kartáček, houba nebo hadřík. Do vody můžeme přidat trochu mýdla nebo jaru. Určitě nedoporučuji používat běžné domácí prací prostředky, ani jiné tomu podobné, jelikož by nenávratně narušily strukturu materiálu, a tím bychom přišli o funkčnost oblečení. K tomu jsou určeny speciální prací prostředky, které jsou dostupné v každém motoshopu nebo přímo od výrobce vybavení. I ten by nám měl být schopen říct, v čem vše případně vyprat nebo čistit. !! TIP !! Pokud je komplet extra špinavý, vyndáme veškeré protektory uvnitř kompletu. Napustíme do vany nebo nějaké vaničky vlažnou vodu, můžeme přidat trochu jaru nebo mýdla a necháme na chvíli odmočit. Případně můžeme i osprchovat, ale bacha na špínu a hmotnost. Jakmile moto oblečení natáhne vodu, trošku více to váží. Pak stačí lehce kartáčkem vše vydrbat, opláchnout a komplet máme připravený k dalšímu kroku č. 4 nebo 5.

  2. Vyjmout ochranné protektory. Jedná se o všechny protektory ať už pěnové, pryžové, aj., které jsou součástí kompletu. Lokty, ramena, zádový protektor, někdy bývají hrudní, dále kolena boky a to je většinou vše. Tady všude je nalezneme. Téměř všechny protektory jsou uloženy v tzv. kapsách, které se dají u některých různě nastavovat. Každopádně jsou na suchý zip a dají se krásně vyjmout. Když jsme u kapes, tak je nezapomenout projít, aby vás pak nečekalo nepříjemné překvápko.

  3. Tento krok mohl by mohl být jako první bod, ale kdo trošku zná své oblečení, tak ví. Cedulky, štítky aj. Mrknout se na tyto údaje, které jsou směrodatné k tomu, jak s oblečením zacházet, co se týče údržby a dalších informací. V tento okamžik je pro mě důležité, zda se může prát v pračce nebo pouze ručně.

  4. Pro praní v pračce není nic jednoduššího, než vzít moto oblečení a dát jej do pračky. Já osobně to peru naruby, ale je to asi jedno. Pak stačí nastavit program na jemné/ruční praní (většinou max. do 30°C) hlavně bez odstředivky. Přidat přípravek v potřebném množství, který je určený výrobcem nebo je vhodný pro tento druh moto oblečení. Ještě otevírám všechny větrací otvory, aby se přípravek dostal lépe do všech míst a pokud to jde tak, zapnout všechny suché zipy nebo dát protikusy. !! TIP !! Některé přípravky jsou vhodné pro praní moto oblečení současně s vnitřní vložkami/membránami. Ty peru zvlášť. Aby se přípravek dostal opravdu všude. Využívám hlavně "neprofučku" větru a vodě odolnou, protože tu jedinou využívám za nepříznivého počasí v kombinaci s kvalitním termo nebo funkčním prádlem. Pak mi odpadá nošení teplé vložky.

  5. V případě ručního praní je nejlepší komplet vložit do vany s vlažnou vodou (cca těch 30°C), která už obsahuje přípravek. Důležité je, aby bylo moto oblečení ponořené. Necháme zhruba 20 - 30 min působit a občas vše promáchneme nebo otočíme. Pak oblečení lehce opláchneme vodou a pokračujeme dále.

  6. Dalším krokem je vysušení. Máme u sebe mokrý komplet, který je důležité aby byl správně pověšen, rozhodně ho nějak neždímat nebo vymačkávat vodu. Nejvhodnější je toto oblečení pověsit na věšák/ramínko ve svislé poloze. Necháme odkapat/vyschnout při pokojové teplotě a samozřejmě dál od zdrojů tepla nebo přímých slunečních paprsků. Prostě to nechat schnout přirozenou cestou.

  7. Když máme komplet suchý, je vhodné aby byla zajištěna správná funkčnost povrchu celého kompletu, abychom při prvním dešti nebyli hned "nažmach". Přípravků je celá řada. Osobně využívám ty, které doporučuje výrobce, ale chybu člověk neudělá ani s nějakým univerzálním. Přeci jen jde o zachování funkčnosti na povrchu moto oblečení, s čím samozřejmě souvisí i materiály, pro které je to určeno. I tak doporučuji na každém kompletu impregnační sprej vyzkoušet na místech, která nejsou tak viditelná a nechat několik minut/hodin působit, aby bylo vidět, že po vyschnutí nezanechá mastné nebo jiné skvrny/fleky. Jakmile máme nanesený přípravek na celém kompletu, necháme jej vyschnout na dobře větraném místě. Klidně několik hodin, aby bylo zajištěné řádné vyschnutí. Takto vyčištěný a naimpregnovaný komplet, můžeme uložit někam na věšák, stojánek nebo do skříně a těšit se na jaro na sezónu. Věřím, že jsou nadšenci co vyrazí dříve nebo jezdí celoročně, každopádně péče o toto vybavení by měla být stejná jako k naším jednostopým ořům.

A v čem je nejlepší cestovat?


To je otázka. Textil, kůže nebo kombinace obojího. Samozřejmě, že co se týče bezpečnosti, tak je stále kůže to nejlepší (hlavně klokaní). Ale každému sedí a vyhovuje něco jiného a proto je tu několik aspektů, dle kterých by se to dalo rozdělit. Jeden z hlavních jsou finance. Kolik jsme ochotni do toho zainvestovat, tolik se nám dostane pohodlí a komfortu. I tak se to dá brát, ale je vždy potřeba si o tom něco zjistit, aby se člověk nenachytal jen na laciný reklamní tahák... Jaký je tedy rozdíl mezi textilní bundou za 2000, 5000 a nebo za cca 50 000kč (třebas Klim Adventure Rally). Je to hlavně ve zpracování materiálu, jeho funkčnosti, pohodlí/komfortu a případně ochranné prvky. To vše se ve výsledné ceně promítne. Samozřejmě je důležité ještě vědět, v jakých podmínkách chceme s kompletem jezdit. Cestovat v jednodílné kombinéze, najíždět denně stovky i více kilometrů, topit se ve vlastní šťávě nebo se oddávat offroadu, nebude to nejlepší, ale věřím, že se najdou šílenci, co to rádi podstoupí (viz Sjaak Lucassen se svou Yamahou R1 na cestě kolem světa) protože bezpečnost nadevše. Ale je dobré vědět, pro jaký druh motorky bude oblečení používáno.

Chtěldžří bych se zaměřit spíše na ty cestovní komplety. Přeci jen v tom člověk tráví většinu času a chce, aby bylo nošení příjemné. Dále mělo dostatek větracích otvorů (hlavně v létě), , bylo vzdušné, nějakou tu kapsu navíc, dostačující chrániče a nebo vydržel nějaký ten déšť a nebyli jsme hned, jak hadr na vytírání (beru klasický déšť, ne liják, kdy to lítá fakt všude a kde pomůže už goretex nebo nepromok). Téměř většina moto oblečení disponuje vnitřními membránami. Osobně preferuji pouze nepromokavou/větruodolnou v kombinaci s kvalitním termoprádlem, když se vydám do chladnějšího počasí. Pak mi odpadá nošení termovložky a už jízda ve všech vrstvách je mírně nepohodlná, i když účel plní. Proto máme na trhu je širokou škálu oblečení různých provedení, barev, střihů, takže je z čeho vybírat. Důležitým faktorem je zde celkově materiál (hlavně vrchní vrstva).

Poměrně velká část moto oblečení je ušitá ze syntetických materiálů. Dva takové nejběžnější typy, se kterými se setkáváme jsou vyrobeny z vláken polyesteru a polyamidu. Samozřejmě, že těchto podobných materiálů je všude spousty, ale o tom až někdy jindy... Já se chci zaměřit na tyto dva nejběžnější. O Gore-texu bych se zmínil později, ale spíš to nechám jako samostatné téma o dalších materiálech. Začneme tedy polyesterem. Jedná se cenově o velmi dostupný materiál, a s tím také souvisí i jeho kvalita a využití. Je lehký, světlostálý, odolný vůči povětrnostním vlivům, rychle schne atd. Na co se nemůžeme moc spolehnout je bezpečnost. Ta je u tohoto materiálu podstatně horší než u polyamidu. Proto se polyester kombinuje obvykle s různými materiály. I dost často se stává, že výrobce využívá tento materiál a schová ho za nějaký super echt název se skvělými vlastnostmi, ale pořád je to vesměs to samé. Padat v tomhle na asfaltu nechceš...

Na tomhle videjku to prostě nevyšlo. Neřeším, co má borec na sobě, věc každého. Džíny viděly kevlar z dálky, nějaké sportovní tenisky, rukavice,... Ale zaměřím se na bundu. Jedná se o kombinaci kůže a textilu. Jak je vidět, pád je v relativně malé rychlosti. Po asfaltu se klouže chvilku a pak šup mimo silnici, ale bunda je na vyhození... Proto by si člověk měl uvědomit, že i když se jedná o kombinaci kůže/textil, je třeba koukat na textilní materiál, aby to nedopadlo takto.

Dalším typem je polaymid. Pro nás je běžnější obchodní název materiálu cordura, na kterou má patent firma DuPont. Jedná se o výrobek z nylonu. Cordura se dále dělí na další a další přízviska, ale tím se tu nebudu rozepisovat. Každá má trošku jiné vlastnosti a vhodná na něco jiného, proto se také hojně využívá v outdoorové světě. Výhodou tohoto materiálu je pevnost a oděruvzdornost. Pro nás to znamená, že je tento materiál určený pro motorkáře a dělaný tak, aby něco vydržel v případě, že se vyválíme na asfaltu a hned se neprodřel a nepotrhal. Proto se s oblibou používá do cestovních kompletů. Tomu také odpovídá i cena. Čím se ale pozná, že se jedná o kvalitní materiál. Určitě si každý všiml, že když vybírá moto oblečení najde údaj o vrchním materiálu udaným třeba jako Cordura 1000D. Co to znamená? Písmeno D značí jednotku Denier jako hmotnost vlákna v gramech. Pro porovnání mrknete na graf níže:

Wyzenbeekův abrazivní test

Tímto testem se zjišťuje odolnost proti opotřebení. Zkrátka čím vyšší pomyslné D, tím se bude jednat o kvalitnější a spolehlivější materiál, s celkovou vyšší hmotností. Je to něco, na úkor něčeho. To platí jen mezi stejnými materiály. V jiném případě to může vypadat takto - např. porovnání 420D nylon je silnější než 600D polyester. Samozřejmě, že je lepší nepadat, ale nikdy nevíme, co nás čeká za zatáčkou, kde budou jaká překvapení v podobě štěrku, oleje, listí, aj. Zkrátka je fajn mít o tom všem ponětí, a tomu také přizpůsobit pokud možno vhodné oblečení. Závěrem bych řekl, že si člověk o tom udělá úsudek sám. I samotní výrobci neprodávají úplně mizerné oblečení. Musí splňovat nějaká kritéria a vždy se ho snaží aspoň nějak nakombinovat, hlavně i co se týče bezpečnosti. Takže exponovaná místa jsou většinou opatřeny pokud možno kvalitním materiálem a ostatní jsou různě nakombinována třeba Airdurou, Tactelem, Dyntecem, Hitenou, atd. atd... je toho nepřeberné množství. Tím se jednotlivý výrobci od sebe liší, ve zpracování svého moto oblečení/vybavení a je jen na nás, pro co se rozhodneme.

Vysvětlivky a nějaké info:


Airdura - polyesterová tkanina s dutými vlákny, zhruba o 50% lehčí než běžný polyester. Levné řešení. Nízká odolnost.


Cordura® - se poprvé objevila už v roce 1929, kdy vědci z firmy DuPont dokázali vytvořit umělé viskózové (celulózové) vlákno dostatečně pevné na to, aby se z něj daly vyrobit nitě. Cordura je velmi známou značkou, která zaštiťuje řadu různých materiálů pro široké spektrum použití. Společným jmenovatelem je vysoká odolnost proti roztržení nebo prodření. Cordura je třikrát odolnější než polyester a dvakrát odolnější než klasický nylon. Výhodou je také to, že na ní méně ulpívají nečistoty a lépe se čistí.


Denier - (zkráceně DEN) Dané D je jednotka pro délkovou hustotu, která vyjadřuje hmotnost (v gramech) na 9 000 metrů materiálu. Znamená to, že 1 denier je 1 gram na 9 000 metrů, takže materiál s označením 1D váží 0,11 miligramů na metr. Nižší hodnota DEN obvykle znamená, že je látka jemnější a naopak.


Dynatec - výborný nylonový materiál vyrobený z tažených polyamidových vláken. Výrobce ho obvykle prodává pokrytý permanentní nanovrstvou proti dešti. 500D Dynatec je zhruba o 50 % odolnější než 500D Cordura.

Gore-tex - tento materiál je třívrstvý laminát nylonových vláken, goretexové membrány a polyuretanové spodní ochranné vrstvy. Odolnost je zhruba na úrovni Dynatecu. Hlavní vlastností Gore-Tex je nepromokavost a prodyšnost.


Hitena - mix polyesterových a polyamidových vláken. Jedná se o velmi odolný a oděruvzdorný materiál vhodné do extrémního počasí. Velmi dobře se čistí, proto se často používá v motokrosovém oblečení.


Tactel – lehký nylonový materiál, při stejném denieru o 20% odolnější než jiné nylony. Na dotek je příjemný, hladký a měkký. Používá se často na spodní prádlo a (ve vyšším denieru) i na motorkářské oblečení.



zdroj: https://www.motorkari.cz/clanky/jak-na-to/kuze-nebo-textil-textil-35385.html

74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page